niedziela, 16 lipca 2017

Dżem z czarnych porzeczek

Robienie dżemu z czarnych porzeczek to prawdziwy trening cierpliwości. Oskubanie każdego małego owocu, kiedy jest ich kilka kilogramów, sprawia, że palce odmawiają posłuszeństwa. Ale mam nadzieję, że było warto:)
Do tej pory zamieściłam w sumie na tym blogu 3 przepisy, wszystkie na dżemy, bo nic innego nie robię. A nie, przepraszam! Był jeszcze przepis na blok czekoladowy z orzechami. A teraz, po truskawkach, wiśniach i śliwkach przyszedł czas na porzeczki, czyli bardzo zdrowe owoce, zawierające dużo witaminy C.

Składniki:
 - 2 kg porzeczek 
 - 1 kg cukru 
 - 30 ml wody
 - 1 Żelfix - może być 3:1.
Sposób przygotowania:
1. Myjemy porzeczki. (Ja miałam porzeczki zbierane kombajnem w których było mnóstwo ślimaków i owadów - trzeba uważać😉).
2. Pozbycie się szypułek, czyli najbardziej żmudna część pracy.
3. Wrzucamy porzeczki do garnka i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na parę godzin.
4. Dodajemy trochę wody, aby się nie przypaliły i gotujemy na wolnym ogniu przez godzinę. 
5. Na kilka minut przed zakończeniem gotowania dodajemy Żelfix, który jest dla mnie gwarantem braku pleśni. 
6. Dżem wlewamy do słoiczków, a później jeszcze gotujemy je w garnku wyłożonym tekturą, wyjmujemy i dajemy im nieco ochłonąć.

Przyznacie, że to nie jest skomplikowany przepis:)


15 komentarzy:

  1. Bardzo lubię dżemik z porzeczki :) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dżemu nie robiłam, ale przebieranie porzeczek i owszem;) później z nich mama robi albo dżem albo kompot - pycha

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Straszne jest to przebieranie, ale dałam radę😊

      Usuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam porzeczki, ich zapach i smak - szczególnie takich na skraju dojrzałości :) To musi być prawdziwa pychota. Martuniu, dziękuję za dobre słowa, kochane Serduszko :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No te już są w pełni dojrzałe.
      Biedactwo moje😙😘😚

      Usuń
  5. Nigdy dzemu nie robiłam, zawsze kupczy :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Ze względu na swój kwaskowaty smak idealne do naleśników obficie posmarowanych śmietaną :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmmm, uwielbiam domowe przetwory, w tym dżem porzeczkowy, nieważne, czy z czerwonej, czy czarnej porzeczki :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Mam w ogródku czarne porzeczki, więc sezon na nie również u mnie gości. Robię z nich też dżemy, więc z przepisu również skorzystam i go wypróbuję, dziękuję :).

    OdpowiedzUsuń